JAN TEERINK
1926-
Naamsvariant: Teerink, Berend Jan
Geboorteplaats/datum: Almelo op 06-11-1926
Man/vrouw/groep: Man
School: Nederlands
Kwalificatie: beeldhouwer , schilder, tekenaar, keramist
Jan Teerink kreeg direct na de tweede wereldoorlog zijn op leiding aan de academie voor beeldende kunst in Arnhem.
Hij volgde de dagopleiding op de schildersafdeling olv Piet Landkroon en de avondopleiding in de beeldhouwklas van Gijs Jacobs van den Hof, beiden vrouwelijke kunstenaars.
Ongetwijfeld inherent aan de toen uitgebreide normen bij een academische opleiding, die een forse portie portret- en figuurstudies inhield, is zijn liefde voor deze richtingen zijn volledige kunstenaarsloopbaan gebleven. Maar ook het onderhouden van de techniek en de onontbeerlijke opdrachten spelen bevatten een belangrijke rol.
Reeds in de naoorlogse academietijd, toen vernieuwingen aanstaande waren, waren hij en z'n kamergenoot Theo Wolvecamp medeoprichter van de experimentele groep en Cobra, met vernieuwingen en veranderingen bezig.
Teerink wil in zijn schilderijen een bepaalde harmonie bereiken in zowel, kleurgebruik, compositie, als verfbehandeling.
Ook de keuze van het onderwerp heeft relevante te maken. De verf, meestal dun opgebracht, draagt ​​door zijn transparantie en teerheid daarom ook bij.
Te zien tot 24 januari 2016 het werk van vader en dochter Teerink in Museum Veluwezoom Doorwerth:
Het werk van vader en dochter is heel afwisselend: Jan Teerink maakt naast zijn bronzen objecten, figuratieve schilderijen.
Zijn dochter Let de Kok uit Velp maakt met hulp van een 3D-printer vormen van keramiek, die per paar drietal in verschillende formaties worden gelegd.
Toch zijn er overeenkomsten: We gebruiken dezelfde vormen, zegt Jan Teerink en hij wijst op een recent schilderij van een moeder en kind in de stad.
Het blijkt voor een groot deel uit geometrische figuren vloeiend.
Vanaf zaterdag exposeren vader 88 en dochter 62 als gast in Museum Veluwezoom, gevestigd in kasteel Doorwerth.
Het is voor het eerst dat ze samen werk tentoonstellen.
Moeder Henny Teerink - Van der Woerd 87 is aangehaakt met miniatuurportretjes in email-peinttechniek.
Dat is een minuscule manier van schilderen met e-mailverf, waarbij het werk vele keren in de oven gebakken moet worden en dus ook vele malen kan mislukken.
Als het portretje klaar is, vat Henny Teerink het in een zelfgesmeed zilveren lijst van gebruiksvoorwerpje, dit is een hele oude techniek, zegt ze en het duurt zo'n zes weken voordat een portretje klaar is.
Door haar onderwerp, de vrienden van Willem van Oranje, lijkt het ook alsof de werkjes honderden jaren oud zijn. Jan en Henny zijn zo'n beetje de laatste kunstenaars van hun generatie uit de omgeving van kasteel Doorwerth.
Jan heeft in de jaren zeventig het Museum Veluwezoom geholpen op te zetten, hij exposeert eigenlijk nog nauwelijks, zijn dochter wel.
Zij heeft onder andere in 2012 de Preis der Neue Keramik Oldenburg in Duitsland gewonnen en de Keramiekprijs Noord Nederland 2014.
Aanvankelijk was Let de Kok helemaal niet van plan kunstenaar te worden, ik wilde iets anders doen dan mijn ouders.
Ze werd docent tekenen en textiele werkvormen, een paar jaar geleden kwam ze op haar vrije werk uit.
Ik vind het erg leuk dat mijn vader zo'n bewondering heeft voor deze techniek.
Werken met klei is hem bekend, mijn vader had een pottenbakkerij.
Jan Teerink: "Wat ik ook zo mooi vind aan haar werk, is dat ze de binnenkant laat meewerken, die zie je meestal niet bij keramiek. De objecten die meteen in het oog springen als je de expositiezaal binnenkomt, zijn
twee bronzen kinderkopjes van de hand van Jan Teerink, ook dat is familie dat zijn mijn kleinkinderen.
Zij zijn inmiddels ook al in de twintig.
De tentoonstelling, omlijst met werk uit de vaste collectie, is nog niet te zien tot 24 januari 2016 in Museum Veluwezoom Doorwerth.
Jan Teerink heeft in de jaren zeventig geholpen Museum Veluwezoom op te zetten, hij exposeert eigenlijk nauwelijks meer.
Hotel Oranjeoord heeft het voorrecht een bijzondere duotentoonstelling van Jan & Henny Teerink te brengen.
Kunst heeft een prominente plek in Hotel Oranjeoord, sinds de heropening eind 2006 hebben diverse kunstenaars hun werk geëxposeerd.
Op 5 oktober werd de dubbelexpositie van het bijzondere echtpaar, Jan & Henny Teerink geopend.
Henny 1928 is schilderes van geëmailleerde miniatuurportretjes, een zeer interessante en een nog maar weinig gebruikte vorm van kunsttoepassing.
Het emaille schilderen van portretjes is een oude kunst, die rond de 17e eeuw in Frankrijk en Zwitserland tot grote bloei kwam, maar ruim een ​​eeuw later volledig verloren ging.
Jan 1926 wil in zijn schilderijen een bepaalde harmonie bereiken in zowel, kleurgebruik, compositie, als verfbehandeling, waarbij de verf meestal dun opgebracht wordt door transparantie en teerheid.
Met werk opgenomen in collecties van bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren.