19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Buit, Thijs Buit
[2007591]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Thijs Buit
1934-

Kwalificaties:
Aquarellist, etser, graficus, schilder, tekenaar en tekenleraar middelbaar onderwijs

Nationaliteit/school: Nederlands

Geboren te Hattem op 03-07-1934

Opleiding:
Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam
1957-1962
Leerling van:
Gé Röling
Sierk Schröder

Literatuur:
Scheen 1969-1970
Jacobs 1993

Thijs Buit werd in 1934 in Hattem geboren en woont nu in Rheeze.
Hij volgde van 1957 tot en met 1962 een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Thijs Buit ontwikkelde zich al voor zijn opleiding in Amsterdam tot schilder.
Op de Rijksacademie werd deze ruwe diamant vooral door Professor Sierk Schröder geslepen, ook werd hij geschoold in grafische technieken, kenmerkend voor Thijs Buit is dat hij zoals hij het zelf uitdrukt, probeert zichtbaar te maken wat hem innerlijk beweegt.

Thijs Buit is in zijn werk sterk verbonden met het landschap hij wordt gefascineerd door de vormen en kleur die het landschap heeft.

In zijn werk wordt het landschap dan ook binnenste buiten gekeerd met als doel zijn persoonlijke intuďtie op doek of papier weer te geven.

Lokale gegevens verdwijnen hierdoor en het werk krijgt een eigen beeldtaal, zijn stillevens zijn een weergave van geziene vormen bij elkaar gevoegd tot één geheel, het zijn geen realistische composities van ingrediënten maar krachtige uitingen van zijn persoonlijke beleving.

Dat resulteert onder meer in fascinerende bloemstillevens, zelfportretten maar vooral in de landschappen daarin legt hij een voorliefde aan de dag voor de Zuid Franse atmosfeer maar ook wolkenluchten boven het land vormen voor deze kunstenaar geliefde onderwerpen.

Thijs Buit wordt gefascineerd door de vormen en kleur die het landschap heeft in zijn werk wordt het landschap dan ook als het ware binnenste buiten gekeerd, op deze wijze wil hij zijn persoonlijke intuďtie op doek of papier weergeven.

Door deze aanpak krijgt zijn werk een eigen beeldtaal, zijn stillevens zijn een weergave van geziene vormen bij elkaar gevoegd tot één geheel, het zijn geen realistische composities met vastomlijnde ingrediënten maar krachtige uitingen van zijn persoonlijke beleving.

Hoewel hij zich niet beperkt tot één techniek is Thijs Buit op de eerste plaats schilder, één die zowel in diverse tonen als met talrijke kleuren uit de voeten kan.

Qua richting passen zijn werken het best onder de noemer van het expressionisme, waar hij al abstraherend werkt is de figuratie echter nooit ver weg.

Daarom blijven veel van Buits schilderijen herkenbaar.

Wat kenmerkt dan dat werk van Thijs Buit, recensenten en kunsthistorici hebben zich in de loop van al die ruim 70 jaren dat Thijs Buit schildert hierover gebogen.

Al die observaties hebben enkele dingen gemeen: het artistieke vakmanschap is boven elke twijfel verheven, de invloed van de vorming aan de Amsterdamse Rijksacademie is in ieder schilderij zichtbaar onder meer blijkend uit de hoge kwaliteit van de compositie.

Enkele citaten:
Elk landschap van Buit is een momentopname en de artistieke ontwikkeling als geheel is het gevolg van natuurlijke, spontane groei. Niets is verzonnen of gekunsteld.
Elk schilderij is beleefd, het komt van binnenuit en is daarom niet ‘bedacht’ of ‘beredeneerd’. (Wim van der Beek)

Kleur krijgt pas vorm – volgens Buit – in evenwicht met andere kleuren, lijnen, vlakken, punten.
Dat het totaalbeeld als een impressie wordt beschouwd van een landschap is niet de intentie van de schilder maar wel het resultaat.

De landschappen van onze 17de-eeuwse meesters bestonden ook niet in het echt al is elke schilder tot op zekere hoogte een constructivist maar Buit kun je toch moeilijk tot de constructivisten rekenen, daarvoor is hij veel te veel schilder, een bewonderenswaardige verfmenger, een kleurenanalyticus, een materiaalkenner, als kleur in eerste instantie geen vorm bezit ontstaat die zeker op een doek van Thijs Buit. (Gerhard Fliehe Boeschoten)

Van 2 november tot 29 december van het jaar 2019 is een tentoonstelling in Kunsthal Hof 88 te Almelo en tevens een publicatie over zijn werk, de Overijsselse Commissaris van de Koning dhr. Andries Heidema zal dan het eerste exemplaar in ontvangst nemen en de tentoonstelling openen.

Zijn werken zijn vertegenwoordigd in verschillende nationale en internationale openbare- en particuliere kunstcollecties zoals het Museum de Fundatie te Zwolle, Museum Henriette Polak te Zutphen en collecties van verschillende overheden waaronder diverse gemeenten.

Bibliografie:
2014 Thijs buit SCHILDER Monografie
2011 Thijs Buit Zd. Franse dorpen
2011 Thijs Buit stilleven
2008 Thijs Buit schilder
2005 Catalogus Spiegel/Reflex 25 jaar tentoonstellingen Beeldende Kunst en Vormgeving Overijssel.
1998 CatalogusVerwacht in Argentinië, tentoonstelling Salenteinkunst Nijkerk
1999 Catalogus Próximamente en Argentina Una seleccion de arte contemporáneo Holandés.
Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires.
1998 Catalogus tentoonstelling Hervormde kerk, Lochem.
1992 THIJS BUIT Catalogus tentoonstelling Henriëtte Museum
1989 Wim v.d. Beek, Kunstbeeld no. 3.
1987/1988 THIJS BUIT Catalogus reizende tentoonstelling provincie Overijssel
1985 Wim v.d. Beek, kunstbeeld no. 8. 1984 / 198
1984/1988 Catalogus Grafiek 84, Grafiek 88 Venlo, Zwolle, Eindhoven, Hilversum
Datum toegevoegd: 19/11/2023 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart