19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Meurs, Harmen Meurs
[1326]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Harmen Meurs
1891-1964

Harmen Hermanus Meurs werd op 17 januari 1891 in Wageningen geboren als het vierde kind van een tamelijk welgestelde handelaar in tapijten en meubelen. Tijdens zijn jeugd volgde hij zijn eerste schilderslessen, bij Louis Rademakers en August Felice. Een betere opleiding kon hij zich niet wensen want bij beide kunstenaars lag het accent vooral op de ambachtelijke perfectie van het vak. Aangezien zijn vader van hem eiste dat hij zijn akte tekenen zou halen volgde Meurs van 1909 tot 1911 lessen op de Rijksschool voor kunstnijverheid in Amsterdam en daarna een jaar lessen op de aan de Rijksacademie in Amsterdam.
In de jaren hierna schilderde hij voornamelijk stillevens, landschappen en figuren uit het boerenleven. Over het algemeen zijn deze licht van kleur, maar overheersend dramatisch wat het beeld betreft. Tussen 1915 en 1920 gaat de nog jonge Meurs herhaaldelijk naar Frankrijk, waar hij veel figuren en stadsgezichten schildert onder invloed van het expressionisme en het kubisme. In diezelfde periode werd hij lid van de Onafhankelijken, waarvan hij jaren lang voorzitter zou zijn. In deze periode heeft hij tentoonstellingen met onder andere Jan Toorop, Kees van Dongen en Gustave de Smet.
Meurs schilderde “uit het geheugen”, zoals hij het zelf noemt. Met als steun en uitgangspunt de natuur en het gebeuren van het dagelijkse leven schildert hij de innerlijke en intensieve verbeelding van het werkelijke leven. Hij is dan ook een kolorist bij uitnemendheid.


Harmen Hermanus Meurs (Wageningen, 17 januari 1891 - Speuld, november 1964) was een Nederlandse kunstschilder. Hij schilderde stillevens, landschappen, boerentaferelen en figuren.

Hij kreeg les van de politieke tekenaar Louis Raemaekers en volgde een avondcursus aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hier bleef hij ook wonen. Hij woonde in een huis met filmregisseur Joris Ivens en beeldhouwer Jan Havermans. In 1918 sloot hij zich aan bij de kunstenaarsvereniging 'De Onafhankelijken', waarvan hij lid van het bestuur werd en tot het midden van de jaren dertig actief was. Hij werd een succesvolle kunstenaar, die ook in het buitenland exposeerde. Hij schilderde landschappen, figuren en stillevens. Zijn stijl was aanvankelijk postimpressionistisch. Daarna werd hij geïnspireerd door het kubo-expressionisme (Bergense School) en het Fauvisme. Vanaf het midden van de jaren twintig werd zijn werk realistischer en vertoonde het verwantschap met de 'Neue Sachlichkeit' (oftewel Nieuwe Zakelijkheid).
In 1929 organiseerde de vereniging onder zijn hoede een spraakmakende expositie over de Duitse post-expressionistische kunst ('Neue Sachlichkeit') in het Stedelijk Museum, waarvoor Meurs en J. Gosschalk de werken in Duitsland selecteerden. Voor een tentoonstelling over het Duitse en Belgische Surrealisme, een jaar later, gingen Meurs en Ger Gerrits naar Parijs. De expositie in het Stedelijk was de eerste over surrealisme in Nederland. In 1933 stapte hij uit de Vereniging. In dat jaar werden zijn schilderijen geweerd van de 'Berliner Kunstausstellung' en zijn doek 'Tijdsbeeld 1933-1934' werd door directeur Baard uit het Stedelijk Museum verwijderd. Het schilderij had als onderwerp de behandeling van joden door de nazi's . De communist Meurs was een fel tegenstander van het nationaal-socialisme en gaf daar in verschillende werken blijk van, zoals 'Protest tegen Nazi-terreur' (1936). Na de bezetting vertrok hij uit Amsterdam en ging wonen in een huis bij Putten. Hij weigerde lid van de Reichskulturkammer te worden en raakte zo als kunstenaar in een isolement. Ook tijdens de oorlog schilderde hij anti-nazistische werken. Na de oorlog maakte hij enkele reizen in Spanje en Frankrijk. Hij bleef tot zijn dood schilderen. Bron Wikipedia


Harmen Meurs

1891 Wangen - 1964 Speude/Ermelo

Der holländische Maler Hermanus Meurs, genannt Harmen, studierte von 1909 bis 1911 an der Staatlichen Kunstgewerbeschule und der Reichsakademie in Amsterdam. In den kommenden Jahren enstehen vorwiegend Stillleben, Landschaften und Figuren aus dem Bauernleben. Durch die mehrfachen Aufenthalte in Frankreich ändert sich Meurs' Malstil und läßt fortanden Einfluss des Expressionismus erkennen. 1918 schließt sich Meurs der Künstlervereinigung "De Onafhankelijen" (Die Unabhängigen) an, die als das holländische Pendent zu der "Societé des Artistees Indépendants" in Paris gilt. Bis Mitte der dreißiger Jahre gehört Meurs zu den wichtigsten Mitgliedern dieser Gesellschaft, zeitweise ist er sogar ihr Vorsitzender. Besondere Aufmerksamkeit wird 1922 dem von 'De Onafhankelijken' veranstalteten DADA-Abend mit Kurt Schwitters und Theo van Doesburg zuteil. 1933 legt Meurs den Vorsitz für ‚De Onafhankelijken' nieder. Im gleichen Jahr werden seine Werke für die ‚Berliner Kunstausstellung' nicht angenommen und auch in Amsterdam zieht man das Gemälde 'Tijdebeeld 1933-34', das einen Juden darstellt, dem inmitten einer Gruppe Hitleranhänger das Hakenkreuz in die Brust gerammt wird, bereits nach einem Tag aus politischen Gründen zurück. Auch 'Die Unabhängigen' nehmen seine Werke nicht mehr für ihre Ausstellungen an, was 1934 die Kündigung von Meurs' Mitgliedschaft zur Folge hat. Trotzdem gewinnt die soziale Thematik in seinem Werk an Bedeutung. Während der Kriegsjahre verlässt Meurs Amsterdam und lässt in sich in der Nähe der Stadt Putten ein Haus bauen. Durch seine Weigerung, Mitglied der Reichskulturkammer zu werden, gerät Meurs, der zuvor internationale Kontakte gepflegt hat, in die Isolation. In den Kriegsjahren beschäftigt er sich mit Anti-Kriegs Themen, wie z.B. in der Serie 'Auf der Flucht erschossen'. Nach Kriegsende unternimmt Meurs ausgedehnte Reisen nach Frankreich und Spanien. 1953 findet in Rotterdam eine große Retrospektive seines künstlerischen Schaffens statt. Die letzten Jahre seines Lebens verbringt Harmen Meurs in ländlicher Abgeschiedenheit, sein künstlerisches Schaffen bleibt jedoch bis zu seinem Tod ungebrochen.
Datum toegevoegd: 29/01/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart