19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Aken, Wim van Aken
[1283]

€650,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

WIM VAN AKEN
1933-2015

Wim van Aken volgde na de opleiding tot tekenleraar nog de Koninklijke Academie in Den Haag, waar hij o.a. les kreeg van Paul Citroen. Spoedig vond hij zijn eigen weg in zijn olieverfschilderijen. Zijn schildertrant is herkenbaar en zijn bloemstillevens zijn van uitzonderlinge kwaliteit.
Wim van Aken is aangesloten bij de kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum en bij de Gooise Schildersvereniging. Zijn werk is te zien op exposities in musea en galeries w.o.het Singermuseum in Laren.

De Gooische kunstschilder Wim van Aken werd op 2 juni 1933 te Amsterdam geboren. Hij bracht zijn jeugd door in het toenmalige Nederlands Indië. Na de oorlogsjaren keerde hij terug naar Nederland. Zijn artistieke opleiding genoot hij aan de Rijksnormaalschool te Amsterdam, de Koninklijke Haagse Academie en de Amsterdamse Rietveld Academie.

De Schilderijen van Wim van Aken ademen een verstilde rust en evenwicht uit, voortkomend uit een prachtige balans tussen compositie en kleur. Van Aken speelt op een frescoachtige wijze met beeldende situaties. Zijn motieven komen vaak voort uit voorbije tijden, de oudheid of bijvoorbeeld de Renaissance. Franse tuinen met een boeiende combinatie van natuur en architectuur is een graag geschilderd motief voor Van Aken. De toon van zijn werk is doorgaans in pastelachtige kleurschakeringen gehouden, hoewel soms felle kleuruitbarstingen in spatten en vegen de brillance geven die Van Aken's oeuvre zo bijzonder maakt.
Licht speelt een belangrijke rol, niet alleen als toon, maar ook als compositorisch element, zo ook de mens, die vaak als stoffering in de compositie aanwezig is. Het werk van Van Aken toont zijn bijzondere talent en gevoel voor het esthetische.
Bij het bekijken van zijn schilderijen betreedt men een wondere wereld van kunst- en kijkgenot, van oude waarden die weer nieuw zijn, van vertrouwde beelden die weer als eigentijds ervaren worden. Wim van Aken is lid van de Gooische Schildersvereniging,
V.B.K. Laren - Blaricum.

Gisteren werd een overzichtstentoonstelling van het werk van Wim van Aken geopend in de Pulchri Studio in Den Haag. Wim van Aken speelde een belangrijke rol in de schilderskringen in Laren en Blaricum, waar hij ook les gaf. De tentoonstelling werd geopend door Jan Brand, de oud-voorzitter van de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten en collega bestuurslid van de Vereniging voor Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum.

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling werd ook het boek van Carole Denninger ten doop gehouden. In dat boek geeft zij een ruim geïllustreerd overzicht van leven en werken van de nu vijfenzeventigjarige Wim van Aken. Van Aken had enige tijd zijn atelier in De Oude School aan de Kortenhoefse Dijk en was in die tijd goed bevriend met Flip Hamers.
Datum toegevoegd: 24/01/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart