19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Peleman, Wies Peleman
[1093]

€2.250,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

WIES PELEMAN
1922-1995

Wies Peleman geboren 1922 te Mechelen, keramist, tekenaar, schilder en ontwerper van juwelen. Opleiding tekenen en schilderen aan de Academie te Mechelen. Oorspronkelijk schilder en tekenaar, maar wijdde zich vanaf 1964 als autodidact ook aan de keramiekkunst. Leunt aan bij de fantastiek. Zijn werk is zeer gevraagd, hij heeft geexposeerd in vele landen en zijn werk is vertegenwoordigd in verscheidene belangrijke collecties van instellingen en particulieren, zowel in België als daarbuiten.
Het hierbij afgebeelde werk uit 1962 is een prachtig voorbeeld van zijn talenten.

Keramist, tekenaar, illustrator, schilder, ontwerper van juwelen. Opleiding tekenen en schilderen aan de Academie te Mechelen. Oorspronkelijk schilder en tekenaar, wijdde hij zich vanaf 1964 als autodidact aan de keramiekkunst. Leunt aan bij de fantastiek. Zijn beelden komen irreëel en onirisch over. Vaak zijn het grijnzende, verwrongen, verbrande en geradbraakte figuren. Nam deel aan groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, o.m. te Ankara/Turkije, Bradford/Groot-Brittannië, Skoplje/Joegoslavië, Montréal/Canada, Marseille/Frankrijk, Aken en Keulen/Duitsland en in Zuid-Afrika. Individuele tentoonstellingen o.m. in de Zaal “Nova” te Mechelen, in “De Zolder” en de Gemeentelijke Feestzaal te Willebroek, in “De Zwarte Panter” te Antwerpen. Behaalde prijzen voor zijn cartoons te Montréal/Canada en Skoplje/Joegoslavië. Was leraar aan het Instituut voor Kunsten en Ambachten te Mechelen. Vermeld in BAS I en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

Wies Peleman studied at the Royal Academy of Mechelen. He is a well-known Flemish cartoonist, who has published in De Standaard, Vooruit, De Post and Ons Volk. He released the cartoon book 'Zonder Woorden' at Editions Bogard in 1965. He regularly made illustrations for the Standaard supplement Pats in the 1960s. He also contributed cartoons and gag pages to the magazine. Most of these gag pages were independent stories, but Peleman also drew comics like 'Meneer Kommix & Strip', 'Pim en Pom in de Zoo', 'Prietpraat Ballon' and 'Adam aan Zee'. In later years, Peleman focused on ceramics.

WIES PELEMAN : de Tentoonstelling - opening 2/3/12 in het Cultureel Centrum "De Ster" Over deze "Uitzonderlijke Retrospectieve" was iedereen het eens : schitterend, subliem !!! Verwelkoming door André Dezaeger, voorzitter Vrijzinnig Willebroek W.P. in detail door Eric De Backer , voorzitter vzw "De Zolder" Officiële opening door Marc De Laet , Burgemeester. Dit alles gebeurde in aanwezigheid van de twee zonen van Wies, Dirk en Herman. Over Wies Peleman schrijven en vertellen hoeft reeds lang niet meer Deze all-round kunstenaar heeft tijdens zijn 73 jaar zo veel gepresteerd dat het moeilijk is een overzicht te geven van zijn omvangrijk oeuvre. Na de receptie ging alleman snuffelen langs de prachtige tekeningen, schilderijen, ceramieken en juwelen. De glazen kast met enkele tientallen van deze pronkstukken werd direct belegerd door een horde zeer geïnteresseerde dames. Een videovoorstelling van de opening in Bel-Air in 1992 had zeer veel belangstelling : heel wat van onze vrienden gingen heen, anderen werden oud en grijs. Toch indrukwekkend om zo eens 20 jaar terug te gaan in het verleden.

Alois ‘Wies’ Peleman werd geboren op 21 november 1922 in Mechelen, waar hij een opleiding tekenen en schilderen volgde aan de Koninklijke Academie. Het afgebeelde schilderij dateert van 1962. Vanaf 1964 wijdt hij zich als autodidact ook aan de keramiekkunst, later zou hij ook nog juwelen ontwerpen. Tijdens de jaren zestig publiceert hij in verschillende bladen, waaronder De Standaard, Vooruit, De Post en Ons Volk. In 1965 verschijnt een verzameling cartoons onder de titel ‘Zonder woorden’ bij Editions Bogard.

Ondertussen levert Peleman regelmatig bijdrages aan Pats, het jeugdsupplement van De Standaard en Het Nieuwsblad waarin strips verschijnen van onder meer Studio Vandersteen, Jean-Pol en GoT. Het zijn voor het merendeel losse gags, waarvan een selectie in 1975 verschijnt bij Van In onder de titel ‘Pang! Bang!’, maar Peleman maakt ook vervolgverhalen, zoals ‘Meneer Kommix en Strip’, ‘Pim en Pom in de zoo’, ‘Prietpraat Ballon’ en ‘Adam aan zee’.

De revolutionaire esprit van mei ’68 inspireerde ook de Vlaamse stripwereld. De traditie werd aan de kant geschoven en er kwam ruimte voor het experiment. Peleman wordt wel eens genoemd als belangrijke figuur uit deze periode, waarin hij onder invloed van Saul Steinberg een haast grafische schriftstijl in de strip ontwerpt. In zijn korte, vaak absurde gags tast Peleman het medium af op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Maar Vlaanderen blijkt niet klaar te zijn voor zoveel nieuwlichterij.

Nadat hij geruisloos van het striptoneel is verdwenen, concentreert Peleman zich op zijn keramieken. Zijn beelden zijn vaak grijnzende, verwrongen, verbrande en geradbraakte figuren, waarvan er zich één bevindt op het pleintje tussen de Lijsterstraat en de Zwaluwstraat in zijn woonplaats Willebroek.

Hij exposeert in Mechelen, Antwerpen en Willebroek en neemt deel aan groepstentoonstellingen in onder meer Ankara (Turkije), Skoplje (Joegoslavië) en Montréal (Canada). Op die twee laatste festivals haalt hij ook prijzen voor zijn tekeningen. Volgens kunstkenners is zijn werk zeer gevraagd en is hij vertegenwoordigd in verscheidene belangrijke collecties van instellingen en particulieren, zowel in België als daarbuiten. Daarnaast is Peleman leraar aan het Instituut voor Kunsten en Ambachten in Mechelen.

In 1985 ontvangt Peleman de derde Cultuurprijs gemeente Willebroek, die wordt uitgereikt aan personen, instellingen en verenigingen die zich “op uitzonderlijke wijze op cultureel vlak verdienstelijk hebben gemaakt”. Hij overlijdt tien jaar later, op 73-jarige leeftijd.

BRONNEN
Kris De Saeger wierp een terugblik op het stripverhaal in het tijdschrift ‘Vlaanderen’, met ook aandacht voor Peleman.
In de Lambiek Comiclopedia vind je zowat elke stripauteur terug - en dus ook Peleman.
Twee jaar geleden werden werken van Peleman tentoongesteld in Willebroek tijdens een retrospectieve.
Datum toegevoegd: 21/03/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart