19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen

Stegeman, Charles Stegeman
[072005165]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Charles Stegeman
1924-2013

De kunstwerken van Charles Stegeman.
The turning of the silent circle.
Het leven is een cirkelgang: na vijftig jaar is Stegeman terug in Nederland, het land van zijn artistieke wortels, met name Jan van Eyck en zijn eigen mentor, de "meester van het grijs" Wim Schumacher. Stegeman heeft in België, Frankrijk, Canada en later in Amerika gewerkt, waar hij bevriend was met Morris Graves, de bekende boeddhist en schilder aan de Stille Oceaan. Het werk van Stegeman behoort tot de "noordwestelijke stijl" van schilderen in Amerika, die uitdrukking geeft aan de geestelijke, levende natuur. Zijn schilderijen nemen de vorm aan van een bijna volmaakt vierkant. Zij spreken van stilte, de stilte van het wezenlijke op aarde en in het heelal, van vogels of van planten...het onderwerp is eigenlijk een portret van de voor een ogenblik stille energie van de levensdrang. Met genuanceerd licht en fantasie opent Stegeman een poëtisch portaal, dat toegang geeft tot de wereld van de verbeeldingskracht, zowel zijn eigen verbeelding als wel die van de collectieve, mythische geest. De energie van het universum vindt een uitdrukking in het concept van de metamorfose: dat is de afwisselende cyclus van de chaos van creatie en de chaos van de vernietiging. Die metamorfose wordt een oneindige reeks uitdrukkingen van het verlangen naar verbetering. De schilderijen van Stegeman zijn dus meditaties over de oplossing van chaos, over de metamorfose van het "ei" tot de meest volkomen uitdrukking van het Zelf. Kunnen wij ooit iets meer zeggen over het essentiële van het leven of van de kunt? Een vraag na het bekijken van een kunstwerk: "is mijn leven nu rijker dan voor dit moment?" Waar het leven vaak maar kort, moeilijk en onvoorspelbaar is, is een rustig ogenblik van poëzie en tederheid welkom. Zou er meer bestaan? Laten we maar een knipoogje geven aan het universum om kennis te geven van onze medeplichtigheid, van onze aanvaarding van levensenergie.

Dr. Marie-Thérèse Zenner.

Als je Charles Stegemans schilderijen in de voorgalerie ziet, kom je binnen in een vergeestelijkte wereld. Op vrijwel vierkant formaat toont deze fijnschilder fragmenten van een imaginaire wereld. Met een beheerste penseelstreek en een verfijnde kleurkeuze schildert hij de natuur: vaak vogels, takjes, ingezoomd op een stukje grond.
De natuur is voor Stegeman de bron van schoonheid. Wat hij in de natuur waarneemt, vertaalt hij in fijnzinnige schilderijen. Hij is positief ingesteld. In zijn werk laat hij de voortgang van het leven zien in boeddhistisch perspectief, van een klein vogeltje dat uit een ei komt tot een verdord hulsttakje. Ook in zijn werken op papier in gemengde techniek (pen, inkt, potlood en bladgoud) laat de kunstenaar kwetsbaarheid en hoop zien, zoals in The dawn of creation (2008). Met bladgoud suggereert hij de aanwezigheid van het sublieme.

Drs. J.R.Wolfswinkel, kunsthistoricus.

Het schilderij op de afbeelding getiteld: stilleven met hulsttakje 1977 is een mooi voorbeeld van de hierboven beschreven artikelen over deze mystieke Nederlands - Amerikaanse kunstenaar/fijnschilder Charles Stegeman.
Datum toegevoegd: 24/01/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2022 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart