PIETER SMISSAERT
1930-2020
Smissaert studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en schilderde, eenmaal terug in Brabant, op een zeer figuratieve manier, vaak portretten.
Tijdens zijn studie kreeg hij les van onder anderen Paul Citroen en Willem Rozendaal. In 1956 had hij zijn eerste expositie, in een hotel in Heeze.
Die expositie werd toen geopend door de burgemeester en lovend besproken door Frans Babylon, met wie hij later bevriend raakte, aldus kunsthistoricus Peter Thoben voormalig directeur van Museum Kempenland en spreker op de begrafenis van Smissaert.
De kunstenaar werd na zijn studie in Den Haag een van de eerste in Eindhoven die abstract ging werken. In een stijl die herinnert aan het werk van onder anderen Jean Bazaine en Roger Bissičre penseelde Smissaert zeer kleurrijke, abstract-expressionistische doeken. In de jaren zestig en zeventig grijpt hij weer terug op een meer realistische manier van werken om later het door hem bedachte, Ozonisme te gaan gebruiken: abstract, spiritueel ogende schilderijen.
Smissaert was lid van onder meer Kunstkring De Kempen in Eindhoven en de Pulchri Studio in Den Haag. Hij richtte in 1956 de Vrije Akademie op in zijn woonplaats, gaf daar les en deed dat later ook aan een middelbare school en in het Van Abbemuseum.
Vanaf 1957 was hij lid van De Vrije Expressieven. Smissaert werkte samen met collega Kees Bol en was nauw bevriend met de in 1970 overleden Eindhovense kunstschilder Jef van Turnhout.
In het Van Abbemuseum exposeerde Smissaert in 1961 en 1969, in o.a. de groepstentoonstelling Kunstenaars uit Brabant.
Hij exposeerde ook veel op iets kleinere plekken, onder ander in het centrum voor beeldende kunst De Krabbedans, aldus Thoben.
Als directeur van Museum Kempenland organiseerde Thoben in 1996 een solotentoonstelling met zijn werk en bracht toen een catalogus uit.
Piet Smissaert laat zich inspireren door de natuur, maar ook werkt hij met abstracte thema’s. Deze schilder werd opgeleid aan de academie in Den Haag en kreeg onder meer les van Theo Bitter, Paul Citroen en Willem Schrofer. Tot 1965 werkte hij voornamelijk in een lyrisch-abstracte stijl, daarna koos hij voor een figuratieve, nieuw-realistische beeldtaal. Smissaert schilderde portretten, andere figuurstukken, stillevens en abstracte voorstellingen. Naast werk op doek en papier o.a. aquarel en gouache maakte hij ook wandschilderingen.
De kunstenaar exposeerde diverse malen bij Pulchri Studio in Den Haag 1971, 72 en 74) en ook in het Eindhovense Van Abbe Museum werd zijn werk tentoongesteld 1961 en 1969.
Andere kunst: Museum Kempenland
Vernieuwingen in de kunst in Brabant 1945-1970
Na de tweede wereldoorlog raakt de kunst in Brabant in een stroomversnelling. Hoewel nog veel schilders op traditionele wijze landschappen en portretten blijven maken, is er bij een groot aantal kunstenaars belangstelling voor vernieuwingen in de kunst. Nieuwe academies worden opgericht en het aantal kunstenaars neemt toe. De abstracte schilderkunst en de vrije expressie zijn in opmars. Dat heeft ook zijn weerslag op de figuratieve kunst. Er wordt een lossere penseelvoering gehanteerd en invloeden van vooroorlogse stijlen zien we naast elkaar: Vlaams expressionisme, impressionisme, fauvisme, kubisme, naďeve kunst. Daarnaast zien we een terugkeer naar het realisme. Ook in de beeldhouwkunst zien we verschillende stijlen naast elkaar. De abstracte beelden kenmerken zich vaak door een organische vormentaal. Bij de figuratieve beelden zien we zowel geabstraheerde als realistische weergaven. De collectie van MKE biedt voldoende aanknopingspunten om een beeld te schetsen van de veranderingen in de kunst in het tijdvak 1945 – 1970. Aan de hand van schilderijen van onder anderen Piet Smissaert, Jef van Turnhout en Sjef van Schaijk en beelden van onder anderen Joep Coppens en Henk Oddens wordt verteld hoe de moderne kunst zich in Brabant ontwikkelde.
Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Frans Clement - Joep Coppens - Henk Oddens - Sjef van Schaijk - Piet Smissaert - Jef van Turnhout
Museum Kempenland Eindhoven, Expositie periode van 30 januari t/m 21 maart 2010
Is met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, particulieren en musea, een kunstenaar in hart en nieren en met een duidelijk herkenbaar palet.