19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Oel, Walter van Oel
[01060476]

€450,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Walter van Oel
1942

Er valt heel veel te vertellen over Walter van Oel, zijn manier van werken en het werk zelf. Hij is imposant en bescheiden tegelijk. Je bent voortdurend op zoek naar wat hij wil, wat hij bedoelt, hoe diep iets hem raakt. Een echt antwoord geeft hij niet en je vraagt ook niet teveel. Veel toeschouwers spreken over de stilte en de rust die uit het werk straalt. Walter zou alle culturen in deze wereld willen bestuderen, hun symbolen begrijpen en ze in zijn schilderijen op een heel eigen manier willen toepassen en verwerken. Zijn reizen naar China, Tibet en naar Bali hebben reeds een schitterende serie werken "opgeleverd". Hij leeft tijdens zo'n reis maandenlang tussen de bevolking en maakt een groot deel van zijn schilderijen ter plekke.
Walter woont en werkt afwisselend op Bali en in Nederland.

Walter van Oel (Den Haag, 1942) is een Nederlands kunstenaar. Hij had solo-exposities in het Stedelijk Museum Kampen en twee keer in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Verder deed hij mee aan exposities in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Indonesië, Spanje en de Verenigde Staten.

In het begin was de natuur een belangrijk onderwerp, later kwamen daar Oosterse thema's bij.[1][2] In zijn schilderijen gebruikt hij bladgoud, bladzilver en glasverf, wat een driedimensionaal effect geeft. In 2012 kreeg hij bezoek van aartsbisschop Desmond Tutu.

Walter studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in de zestiger jaren.

Hij ontwikkelde zich vanuit zijn van oorsprong realistische stijl tot een uitingsvorm die omschreven zou kunnen worden als “poëtische abstractie”.

schilderij0Spiritueel en filosofisch van aard voelde Walter van Oel al lang geleden een speciale band met de culturen uit het verre Oosten. Deze invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig in zijn werk.
Hij maakt kunst met een welhaast sacrale uitstraling.
Walter maakt gebruik van Byzantijnse kleuren, maar ook veel van goud en zilver, wat -aldus de kunstenaar zelf- te maken heeft met de relatie van zon en maan.
Zijn werk vertoont een sterke verwantschap met de boeddhistische cultuur.
Met tekens en symbolen, fragmenten en hints probeert hij de aanschouwer mee te nemen in een beleving.
Walter van Oel schildert vanuit een heel eigen wereldbeeld en een diepe innerlijke beleving van die wereld waarvan hij deel uit maakt.
Er gaat, geheel in tegenstelling tot zijn flamboyante persoonlijkheid, een grote rust van zijn werken uit; ze zijn prachtig in balans, heel open en hier en daar in lagen opgebouwd, waarin de diepte bewaard is gebleven.
Een groot deel van zijn werk maakt Walter van Oel op Bali (Indonesië).

Zijn werk siert onder andere de centrale hal van een kasteel in Schoten (België), waar een doek van 4.00 bij 3.00 meter hangt te midden van Dali’s, Picasso’s en doeken van Karel Appel.
Jarenlang hing een groot doek van Walter boven de haard van restaurant De Librije in Zwolle.

Het gebouw “De Nieuwe Liefde” aan de Da Costakade in Amsterdam schrijft op haar eigen website:
De Nieuwe Liefde heeft door het gehele pand bijzondere kunst aan de wand. De collectie is samengesteld door Art Moves en Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum en voorzitter van het bestuur van De Nieuwe Liefde. Er hangen werken van Karel Appel, Tjebbe Beekman (Tjebbe is kunstenaar van het jaar 2012), Walter van Oel en Lucebert.
Datum toegevoegd: 28/01/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2022 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart