Theo Beerendonk
1905-1979
Beerendonk, Theodorus Hendricus Johannes (Theo) , geboren: Amsterdam 25-12-1905 overleden: 1977, schilder, graficus en beeldhouwer.
Matr./Techn: olieverven, etsen, pentekening, aquarel, pastel en lastechnieken.
Onderwerpen: bloemen, portretten, vrouwelijk naakt, figuren, stillevens en zelfportret.
Toepassingen: sculptures.
Stijl: figuratief en abstrakt.
Onderscheidingen en prijzen: Koninklijke subsidie.
Verblijf: Soerabaja ( Ned.-Indië) omstreeks 1937 en Amsterdam 1944-1969.
Opleiding: Rijksacademie Van Beeldende Kunsten Amsterdam.
Had les van J H Jurres en Hendrik Jan Wolter.
Organisaties: Maatschappij Rembrandt 1944, St.-Lucas Amsterdam 1944, Arti et Amicitiae Amsterdam als lid t/m 1956 en als 2e voorzitter vanaf 1957.
Aankopen (selectie): Singer Museum Laren (N.H.)en Centraal Museum Utrecht.
Groepsexposities (selectie): Rijksmuseum Amsterdam 1939.
Vertegenwoordigd in verscheidene nationale - en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.
Theo Beerendonk (1905–1979)
De Amsterdamse schilder en graficus Theo Beerendonk (1905–1979) was een kunstenaar die zijn roots had in de klassieke kunst en daarvan nooit afstand zou doen. Portretten, naakten, stillevens en landschappen, hij beheerste alle klassieke genres. Evengoed raakte hij in de jaren vijftig onder de indruk van de moderne kunst. Gretig en met zijn gevoel voor compositie en kleur, begon Beerendonk zijn figuren te stileren en abstraheren.
Vooral in zijn grafiek ontwikkelde hij een heel eigenzinnige beeldtaal. Hij experimenteerde met de techniek van de monodruk. De resultaten daarvan, getoond op een solo-expositie bij de Utrechtse Kring in 1960, baarden opzien en nog altijd spreken ze velen aan door hun rijkdom aan kleur. In de jaren zeventig legde hij penselen en burijn regelmatig weg om meters hoge metalen beelden te lassen. Maar altijd weer pakte hij ook houtskool of krijt om een klassiek portret te schetsen. Beerendonk was een kunstenaar die thuis was in de klassieke én in de moderne kunst.
Tentoonstellingen van Theo Beerendonk:
Tentoonstelling: Holland, land van de vrijheid Theo Beerendonk Italiaanse belangstelling voor Hollandse schilder van de vrijheid
Overzichtstentoonstelling van Theo Beerendonk (1905-1979) in Rome
Het Museo Civico Archeologico Citta`di Anzio, aan de rand van Rome, toont van 5 augustus tot 15 september 2011 een tentoonstelling van de Amsterdamse schilder en graficus Theo Beerendonk (1905–1979). Voor het eerst na ruim dertig jaar gaat het werk van Beerendonk weer op reis. Na zijn dood raakte hij in de vergetelheid, maar onlangs verscheen het boek 'De liefde voor het naakt – Theo Beerendonk' en nu heeft dit Italiaanse museum een overzicht samengesteld uit vooral zijn vroege werk onder de kop 'Holland, het land van vrijheid'. In 2013 volgt een tentoonstelling over Beerendonk in Museum De Wieger in Deurne.
Na zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam maakte Beerendonk furore in de jaren dertig met gedurfde naakten, maar hij beheerste alle genres van de klassieke schilderkunst, van landschap tot portret. Zijn werk was ook in het buitenland te zien: Oslo, Toulouse, Johannesburg en in het voormalige Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog begon Beerendonk zijn figuren te stileren en abstraheren. Vooral in zijn grafiek ontwikkelde hij een heel eigenzinnige beeldtaal. Toch zou hij zijn academische, klassieke roots, nooit vergeten. In 1966 werd hij conservator van het Rembrandthuis, maar bleef kunst maken. Zo trok hij in 1970 de aandacht met een metershoog, knalrood beeld voor de tuin van de hoofdredacteur van Elseviers Magazine, Ferry Hoogendijk.
Tentoonstelling 'Holland, het land van vrijheid – schilderijen van Theo Beerendonk (1905-1979)
Museo Civico Archeologico
Via Villa Adele 2 00042 Anzio (Roma)
Agenda Tentoonstellingen 2011 5 augustus tot en met 14 September 2011 `
Museum de Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl
Agenda Tentoonstellingen 2013
Zondag 17 maart tot en met zondag 16 juni 2013
Theo Beerendonk, schilderijen, etsen en aquarellen
Bovenstaande recensies zie: http://www.theobeerendonk.nl/beerendonk/