19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Heymans, Margriet Heymans
[2006077]

€700,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Margriet Heymans
1932-2008

Kunstenares, schrijfster.

Al sinds enige jaren wordt in de maand juni uw aandacht gevraagd voor het kinderboek. Margriet Heymans (Den Bosch 1932) houdt zich al haar hele leven hiermee bezig.

Zij groeide op in een gezin waar tekenen, vertellen, schrijven en (voor)lezen kleur gaven aan het dagelijks leven. Toen ze leerling was op het Marialyceum maakte ze al tekeningen, gedichten en verhalen voor het schoolblad ‘Flitsen’. Na de middelbare school ging ze naar de School voor Kunst en Kunstnijverheid en vervolgens naar de modelklas van de Rijksacademie in Amsterdam. Dat was een avondopleiding en overdag deed ze praktische levenservaring op als dienstmeisje of werkster. Terug in Brabant wijdde ze zich aan het gezinsleven, maar bleef ondertussen tekenen en schrijven. Ze maakte onder meer illustraties voor het kinderblad ‘Kris Kras’, voor haar eigen boeken, andere kinderboeken en een kalender. Met de limerick ‘Groente en fruit’ won ze haar eerste prijs: een kist appelen. Er zouden daarna vele prijzen volgen.

In 1970 verscheen haar eerste boek ‘Het poppenfeest’ en het kwam al snel op de lijst van de vijftig best verzorgde boeken. In 1973 werd ze docent aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Ondertussen bleef ze boeken schrijven en illustreren en aan tijdschriften meewerken, al dan niet samen met haar zuster Annemie.

Kenmerkend voor haar werk is de combinatie van het alledaagse met het absurde. Elke moraal ontbreekt. Vaste rolpatronen bestaan evenmin. Haar tekeningen hebben humor en vaart. Zorgvuldig lezen is wel een vereiste. Het geheel moet vooral niet te kloppend in elkaar zitten. Ouders die roepen: ‘om zes uur thuis’ komen er niet in voor. De verhalen zijn buitengewoon rijk aan spannende avonturen
Voor U, uw kinderen en kleinkinderen.

In 1959 trouwde Annemie Heijmans met Gerard van den Eerenbeemt, een medestudent aan de Rijksacademie in Amsterdam. Ze woonden korte tijd in Haarlem en verhuisden in 1960 terug naar Amsterdam

Opleiding:
Kunstnijverheidsschool Den Bosch
Avondopleiding modeltekenen aan de Rijksakademie
Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam
Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

Werkzaam in:
Amsterdam 1970
Den Bosch 1973 - 1992
Was aldaar docente illustratie aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving

Margriet Heymans heeft haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, overgedragen aan het Literatuurmuseum.

Margriet Heymans debuteerde in 1958 in het befaamde kindertijdschrift Kris Kras, een begin van een lange, succesvolle carrière als illustrator. Twee keer kreeg ze een Gouden Penseel: in 1973 voor Hollidee de circuspony en voor Imme Dros’ Annetje Lie in het holst van de nacht. Ook als schrijfster liet zij zich niet onbetuigd en ontving ze twee Zilveren Griffels; haar Lieveling, boterbloem werd bovendien bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

Het werk van Heymans kenmerkt zich door humor en fantasie, maar ook door een enigszins onheilspellende sfeer. Ze vangt emoties in woorden en beelden, en creëert daarmee een eigen betoverende wereld, die onmiskenbaar de hare is, ondanks de reminiscenties aan de middeleeuwse naïeve tekenkunst.

Ter gelegenheid van de aanwinst exposeert het Literatuurmuseum een keuze uit haar werk. Te zien zijn onder meer de illustraties voor de bovengenoemde, bekroonde boeken, en andere bekende titels De prinses van de moestuin, Voor de kleine Poppedeine en de grote Bimbam en Nergena.

Enkele boeken van Margriet Heymans zijn:
Kattekwaad en popperommel(1975)
Ik ben Jantje en ik kan al lezen(1982)
Moe vist een bel op(1982)
De gele draad(1982) en Adam Wortel krijgt bezoek(1986),beide met zuster Annemie
Jipsloop(1984), Zilveren penseel, voor de televisie bewerkt en uitgezonden door VPRO
De prinses in de moestuin(1984), met zuster Annemie, Zilveren griffel en Vlag en Wimpel
Lieveling Boterbloem(1988), Zilveren griffel en Woutertje Pieterseprijs
Ik wil naar huis(1989)
Ik was de zee(1990), Zilveren penseel
Wie heeft mijn broertje gezien? (1990)
Riet op de mat(1992)
De wezen van Woesteland 1997, Gouden penseel

De boeken Voor de kleine Poppedeine en de grote Bimbam(2002) en Als heel de wereld een appeltaart was(2003),samengesteld door Anne de Vries, werden door Margriet Heymans met verve geïllustreerd.
Voorlopig is haar laatste boek ‘Diep in het bos van Nergena’ (2005), maar ze heeft ons verklapt dat er een nieuw boek op komst is. De illustraties heeft ze al klaar, de tekst bijna, maar de titel nog niet. Mogelijk zal ze daar op 9 juni meer over vertellen.
Ben Bolomey
Datum toegevoegd: 31/08/2007 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2020 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart