19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Vandereycken, Robert Vandereycken
[2006193]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Vandereycken Robert
Geboren te Hasselt - België op 21-03-1933

Deed studies aan de "Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt. Later werd hij hier leraar schilder- en tekenkunst en in 1976 aangesteld als directeur. Hij verliet de Academie in 1988. Hij genoot ook een opleiding aan het "Hoger Instituut voor Architektuur- en toegepaste Kunsten" te Luik, aan de "Hogere School voor Architektuur en Sierkunsten Ter Kameren" (onder leiding van Paul Delvaux) en aan het "Provinciaal Normaalinstituut voor Tekenkunst" te Brussel. Werkte in 1972 op het atelier van de Italiaanse beeldhouwer "Mascherini" te Salsburg en ontving de Ereprijs van deze stad, werkte nadien eveneens op het atelier van Kirchner te Munchen (D).

Was tijdens de periode 1955-1964 leraar siertekenen aan het EPIAT te Brussel en in 1960 aan de Academie te Halle. Met een studiebeurs reisde hij in 1964 naar de U.S.A. en ondernam later ondermeer studiereizen naar : U.S.S.R., Spanje, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Finland, Nederland, Duitsland, 0ostenrijk, U.S.A. , China, Tibet, Japan, Afrika.

Vandereycken is schilder, tekenaar en beeldhouwer (werkt in brons in de "verloren vorm techniek").

Samen met P.Cox, Paule Nolens, Walter Vilain en Amand Van Rompaey stichtte hij in 1961 de kunstgroep "HELIKON".

Werkte op de wereldtentoonstelling in 1958 aan verschilllende opdrachten en in 1973 op uitnodiging van het Franse Ministerie van Cultuur in het "Centre Artistique de rencontres internationales" te Nice. Sinds 1953 verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland met o.a. Museum "Le Bastion te Antibes" (Fr.).

Verschillende tentoonstellingen in Belgë o.a. : retrospectieve tentoonstelling in het Cultureel centrum en Bank Brussel Lambert (Hasselt), in de Galerij Devuyst (Lokeren) en verder Antwerpen, Luik, Luxemburg, Tielt, Gent enz.

Overzichtstentoonstelling te Itami (Osaka, Japan).

Sinds 1988 vele tentoonstellingen in Spanje o.a. Museum Camon Aznar te Zaragoza, Museum van Goya te Fuendetodos (geboorte dorp van Goya, waar de Goya Suite van Robert Vandereycken werd tentoongesteld in het kader van 250 jaar Goya), Museum "Castillo de Larrés" (Museum voor tekenkunst), cultureel centrum van Logronjo, Fraga, Alcaniz, Calonge, Castell D'Aro.

Verder groepstentoonstellingen o.a. doorheen 18 Spaanse Steden.

Monumentale beelden werden geplaatst te Itami (Japan), Foshan (China), Fraga (Spanje), Alcaniz (Spanje) en Hasselt.

Werken van Robert Vandereycken bevinden zich in binnen- en buitenland, o.a. in

Museum van het Gemeentekrediet Brussel.
Museum Plantijn -Moretius te Antwerpen.
Museum Mercator Antwerpen.
Museum Stellingwerf Hasselt.
Museum van Itami (Japan).
Museum Camon Aznar, Zaragoza (Spanje).
Museum (Nacional del Diujo) Castillo de Larres (Spanje)
Museum "eigentijdse grafiek", Marbella (Spanje)
Museum Geboortehuis van Goya, Fuendetodos (Spanje)
Stichting Tharrats, Pineda de Mar, Barcelona,(Spanje)
Collectie van de Belgische Staat.
Collectie Provincie Brabant, Brussel
Collectie van de Provincie Limburg
Collectie "Ibercaja" ,Zaragoza (Spanje)
Collectie gemeente Logronjo (Spanje)
Collectie gemeente Calonge (Spanje)
Collectie Platja D'Aro Gerona (Spanje)
Collectie Olot Stad (Spanje)
Collectie Museum Hasselt
Collectie gemeente Fraga (Spanje)
Collectie gemeente Alcaniz (Spanje)

Robert Vandereycken werd in 1995 benoemd als lid van de "Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Schone Kunsten van België"

Op de tentoonstelling "Robert Vandereycken - een halve eeuw creativiteit" in het museum Stelling werff-Waerdenhof te Hasselt (2003) werden een 150-tal werken (beelden, schilderijen en tekeningen) getoond. Ook verscheen een nieuwe monografie.

In oktober 2004 werd een permanente expo geopend in de Herckenrodehoeve in Opheers. Volgens de kunstenaar is hij niet meer van plan om nog ergens anders in België te exposeren. Nu is hij vooral actief in Spanje, waar hij een eigen atelier heeft en ook de meeste tijd doorbrengt.

In 2006 werd hij gekozen om voor het Leukemiefonds van de Spaanse tenor José Carreras litho's te maken. Deze werden in Spanje geveild en de opbrengst was integeraal voor dit fonds bestemd.

Het hierbij afgebeelde werk uit 1957 is een fraai voorbeeld van de gaven van deze begenadigde kunstenaar.
Datum toegevoegd: 22/11/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart