19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Maliangkay, Rudolf J Maliangkay
[2006290]

€1.150,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Rudolf Maliangkay
1943-2010

Geboren op 25 april 1943 te Rotterdam overleden op 13 oktober 2010 te Rotterdam.

Rudolf Jannie Maliangkay is een Nederlandse kunstenaar en tevens correspondentieschaker.

Schilder/Graficus.

Matr./Techn: Olieverf en Gouache.

Onderwerpen: Maskers, stillevens, landschap en kunst en schaak onderwerpen vanaf 1965.

Stijl: Nieuw figuratief.

Verblijf: Rotterdam 1943/1991.

Opleiding: A.B.K. Rotterdam.

Organisaties: Culturele Raad Zuid-Holland Den Haag 1991.

Exposeerde: Samen met Klaas Gubbels in De Doelen Rotterdam in 1976

Soloexposities: o.a. KRO Hilversum in 1984.

Groepsexpositie: o.a. Galerie 't Venster te Rotterdam 1970, Galerie Seele te Delft 1974, De Doelen Rotterdam 1976, Stedelijk Museum Schiedam 1985.

Hij is grootmeester ICCF zijn Elo-rating bedraagt 2596 anno 2004 in 1992 was hij kampioen van Nederland, Rudolf schaakt ook mee in het Frantisek Batik herdenkingstoernooi.

Maliangkay schildert, hij maakt schaakschilderijen er is hem wel eens gevraagd, ben je nou een schakende schilder of een schilderende schaker.
Zeker is dat hij op beide punten zijn mannetje staat.

Heeft geëxposeerd zowel solo als in groepsverband in binnen- en buitenland en is vertegenwoordigd in talrijke collecties van bedrijven, gemeentes, instellingen, musea en particulieren.

Voor nadere plaatsing van Ruud en van diens in zijn gouaches en schilderijen met meestal geometrische schaakmotieven geuite kunstenaarschap geef ik hieronder graag het woord aan Evert Maliangkay, zijn bijna 2 jaar oudere broer.

Hij weet veel af van de kunst en de kunstwereld maar heeft naar eigen zeggen zich nooit al te serieus in het schaken verdiept, zijn bijdrage met name dus ook voor kunstkenners informatief, volgt hieronder onverkort.

Necrologie Rudolf J. Maliangkay door Evert Maliangkay

Geboren midden in WO2, onder het sterrenbeeld Taurus in een gezin van acht kinderen. Binnen het gezin, vooral onder de zes broers woedden jarenlange denksportcompetities als dammen, schaken en bridge, maar ook fysieke sporten als boksen, voetbal, hardlopen, tafeltennis en biljarten werden op enig niveau beoefend.
Er werd soms dag en nacht bridge gespeeld, geschaakt of gedamd, Ruud toonde van begin af aan een uitgesproken aanleg voor het schaakspel.

Dagelijks werd na het avondeten het schaakbord op tafel gezet en werden de partijen tussen Botwinnik en Smyslov, Botwinnik en Bronstein, Botwinnik en Petrosian etc nagespeeld en grondig geanalyseerd.
Omdat onder vrienden en klasgenoten geen tegenstanders van statuur te vinden waren besloot hij als twaalfjarige lid te worden van de Rotterdamse schaakvereniging Het Westen Regina.
Het jaar daarop werd hij tot afgrijzen van de volwassen sigaren rokende clubgenoten als dertienjarige kampioen van de vereniging, vervolgens werd hij jeugdkampioen van Zuid-Holland.

Na de middelbare school besloot hij zich in te schrijven op de Academie van Beeldende Kunstenin Rotterdam, hij koos voor de opleiding tot grafisch ontwerper, maar tijdens de studietijd ontwikkelde hij zich steeds meer als autonoom kunstenaar.
Na afronding van zijn studie begon hij aan een oeuvre dat wordt gekenmerkt door precisie, verstilling en minitieuze aandacht voor het detail.

Zijn grote voorbeelden waren Giorgio Morandi, Georges Braque en Juan Gris.
Van Morandi bewonderde hij de volharding waarmee deze door het schilderen van steeds dezelfde objecten een geheel eigen universum wist te scheppen, met Gris had hij de helderheid van compositie gemeen en hij voelde verwantschap met het latere werk van Braque met de doorleefde vormentaal en het ondoorgrondelijke kleurgebruik.

Zijn eerste tentoonstelling werd geopend door Dr. Max Euwe, die de gedenkwaardige woorden sprak, Ruud Maliangkay is wellicht de beste schaker onder de schilders, maar hij is zeker de beste schilder onder de schakers.

In zijn beeldend werk domineren twee thema's, het kasteel en het schaakspel, zijn belangstelling voor het kasteel komt voort uit zijn fascinatie voor de Middeleeuwen.
Zo verzamelde hij alles over de legende van King Arthur, het schaakspel is in zijn werk verreweg het belangrijkste onderwerp.

Soms zijn het schaakbord en de stukken duidelijk herkenbaar maar vaak nam hij het avant-gardistisch ontworpen schaakspel van Joseph Hartwig of de futuristische stukken van Man Ray als uitgangspunt zodat deze schaakcomposities meer lijken op metafysische landschappen, gevuld met architectonische fantasieën.

Het kleurgebruik is heel bijzonder: altijd heel afgewogen soms fris en teer maar altijd met een bijna voelbare onderhuidse spanning.
Het werk van Ruud Maliangkay werd diverse malen geëxposeerd bij grote schaaktoernooien en is opgenomen in de collecties van verschillende musea.
Datum toegevoegd: 22/05/2007 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart