19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Bellefroid, Edmond Bellefroid
[2006305]

€600,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Edmond Bellefroid
1893-1971

Kunstschilder, keramist, industrieel ontwerper, monumentaal kunstenaar (keramiek), schilder, tekenaar, batikkunstenaar, keramist, ontwerper van boekbanden, boek- of stofomslagen; zelfportretten, portretten, landschappen, religie,

Guillaume Marie Edmond Bellefroid wordt op 3 juli 1893 in Maastricht geboren, op 7 januari 1971 overlijdt Edmond Bellefroid eveneens te Maastricht.

Opleiding: Staatstekeninstituut, Maastricht en Ecole St. Luc, Luik.
Tijdens zijn ULO opleiding volgt hij in de avonduren de tekenlessen van Jelinger.

In 1907 laat Graafland Bellefroid toe tot de Zondagsschool voor Decoratieve Kunsten, waar hij zijn leerlingen leert tekenen en schilderen naar model en de natuur. Daar ontmoet Bellefroid onder anderen Henri Jonas, Jan Crégoire, de broers Pierre en Mathias Kemp en Jos Postmes.

In 1910 vertrekt Bellefroid naar Luik om teken- en schilderlessen te volgen aan de École Saint Luc.
Financiële problemen binnen het gezin roepen Bellefroid na twee jaar terug naar Maastricht en dwingen hem een kantoorbaan aan te nemen in de Usines à Cokes Hollando-Belge. Daarnaast sluit Bellefroid zich weer aan bij de groep jonge schilders rond Rob Graafland.

Edmond de Bellefroid is een van de belangrijkste Limburgse schilders uit de tijd van het interbellum. Uit de schilderijen van deze schilder kan men het tijdsbeeld destilleren: armoede, ellende, honger. Veel van zijn werk heeft een religieuze inslag.

Reeds in de jaren twintig manifesteert zich in zijn belangstelling voor de techniek van het batikken en voor het vervaardigen en decoreren van keramische voorwerpen zijn hang naar het decoratieve. Daarnaast ontwikkelt Bellefroid zich als vrij kunstenaar.

In zijn schilderijen getuigt hij van een somber wereldbeeld, waarin de mens als geslagene, kruipende, door de maatschappij van zijn geluk beroofde, centraal staat. Bellefroid uit deze sombere levensvisie in de jaren dertig met expressionistische kracht, in synthetische composities, indringende, gedeformeerde vormen en sombere ombers, okers en siënna's, opgezet in dikke penseelstreken.

Maakt in de jaren twintig en dertig gebatikte stoffen. Tafel- en schoorsteenkleden met voorstellingen in een expressionistische stijl.

Woonde in Maastricht tot 1927, daarna in Neerharen en sinds 1933 weer in Maastricht.

Is met werk vertegenwoordigd in nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren, een fijnzinnig en artistiek kunstenaar.
Datum toegevoegd: 10/05/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2020 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart