19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Zondag, Jan Zondag
[2006338]

€1.100,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Jan Zondag
1891-1982

Jan Zondag werd op 13 april 1891 te Annen in de provincie Drente geboren als oudste van een gezin van zeven kinderen.
Zijn vader was boer en Jan werd door zijn vader voorbestemd ook boer te worden. Het liep echter anders. Ieder jaar kwam er een Franse schilder, Alphonse Stengelin naar Drente om te schilderen. Jan zijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld en hij ging vaak mee gewapend met zijn schetsboek.

Jan wilde naar de Rijkskweekschool te Groningen om te worden opgeleid tot leraar, maar zijn vader besliste dat dit alleen kon als hij een beurs zou krijgen en dat lukte. Het tekenen zat er toen als in en dat werd extra gestimuleerd door een schilderkist die hij cadeau had gekregen van een leraar. Hij maakte, meestal op karton, houtskooltekeningen en aquarellen van het Drentse landschap.

Zondag was een groot bewonderaar van Vincent van Gogh en een door hem in 1891 geschetst landschap werd door Jan gekopieerd ter nagedachtenis aan hem. De direkteur van de Rijkskweekschool stimuleerde Jan om zijn hoofdakte te halen.
In diezelfde tijd haalde hij de akte tekenen L.O. en schoonschrijven L.O. en het diploma Slöjd. daarna studeerde hij verder voor de acte tekenen M.o.
Toen hij klaar was met zijn opleiding aan de Rijkskweekschool tussen 1907 en 1911 kwam Jan als leraar voor de klas in Assen. In december 1922 besloot hij om te stoppen als leraar en met zijn leven verder te gaan als kunstenaar.

Hij woonde en werkte o.a. in Parijs, Gros Rouvres (Seine et Oise), Mausanne (Provence), Griekenland, Kortenhoef, Eemnes (aan de Heidelaan/weg 12 en Gooiersgracht), Laren en Blaricum (Binnenweg en Driftlaan tussen 5-11-1054 tot 20-5-1076)

Jan Zondag schilderde, aqaurelleerde en tekende voornamelijk landschappen, portretten, figuurstukken en stillevens. Hij exposeerde in binnen- en buitenland o.a. bij van Lier en Van Wisselingh in Amsterdam en verder in Groningen, Assen, Nijmegen, Hengelo en op tal van andere plaatsen.

Jan Zondag was lid van de schildersvereningingen: De Drentse Schildersvereniging en De Gooise Schildersvereniging. In zijn Larense tijd woonde hij aan de Drift nummer 9. In 1976 verhuisde hij met zijn vrouw naar het kunstenaarszorgcentrum Rosa Spierhuis in Laren en toen zijn vrouw in 1981 overleed trok hij naar zijn dochter in Sint-Jans klooster waar hij in 1982 overleed.

In 1973 heeft het Singer Museum te Laren ter ere van de 80e verjaardag van Jan Zondag een overzichtsstentoonstelling gemaakt van zijn werk.

Zie verder het boek "Jan Zondag, een leven geschilderd" door Anne Foest. isbn 90-90 12868-9
Datum toegevoegd: 10/08/2007 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart