19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Jansen, Frans Jansen
[2006364]

€1.650,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Frans Jansen
1945

Franciscus Theodorus Jansen geboren op 14-06-1945 te Steenwijk, Kunstenaar.

Woonde en werkte in Steenwijk, Enschede, Enkhuizen, Haarlem, Assen en thans in Grollo (gem. Rolde).

Leerling van de Akademie van Kunst en Industrie te Enschede o.l.v. Jan van Eyl.

Schildert, tekent (ook pen), beeldhouwt, grafiek, ruimtelijke objecten, fotografie, film, video, grafische ontwerpen, industriële vormgeving en wandschilderingen.

Onderwerpen en kunstrichting: mensen in een surrealistische relatie tot elkaar: nieuw-figuratief.

Solotentoonstellingen: o.a. in Haarlem, Groningen, Emmen, Heerenveen, Assen, Rotterdam, Breda en Steenwijk.


Groepstentoonstellingen: o.a. Dutch Art Fair Amsterdam, Galerie Pook Hengelo, Rijksmuseum Enschede, Galerie Kennedy Amsterdam, De Oosterpoort Groningen, Drents Museum Assen, Utrecht, Galerie Laverman Groningen, De Meente Steenwijk en ABN Ouderkerk a/d Amstel.

Opdrachten: Gemeente Assen, Gorcum, Steenwijk en Coevorden, werk aangekocht door Rijk en Provincie.

Zijn werk is vertegenwoordigt in talrijke collecties van bedrijven instellingen en particulieren in binnen- en buitenland.

Encyclopedie Drente:

Jansen, Franciscus Theodorus (Frans)
(Steenwijk 1945) Schilder, tekenaar, monumentaal ontwerper en binnenhuisarchitect.

Opgeleid aan de AKI te Enschede. Jansen woont in Assen. Hij heeft zich als beeldend kunstenaar op verschillende terreinen ontwikkeld. Voor het Dr. Nassau College (gebouw Quintus) in Assen ontwierp hij in 1971 een monumentaal abstract werk van roestvast staal: 'Stapeling'. Als schilder maakt hij surrealistische werken in een compositie van grote figuratie in een helder en bont koloriet. Als ontwerper en uitvoerder houdt hij zich bezig met de artistieke inrichting van woningen, winkels en instellingen. Jansen deed mee aan diverse buitententoonstellingen in Assen.
In 2001 had hij een overzichtstentoonstelling in het Stadhuis van Assen.

Frans Jansen (68) is een beeldend kunstenaar die al tientallen jaren in Assen woont. Hij volgde destijds de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en is een artistieke duizendpoot, die talloze technieken hanteert, zoals schilder- en tekenkunst, grafiek, ruimtelijke objecten, muurtekeningen en fotografie.

Zijn meest recente creatie is de grote Menora, de zevenarmige joodse kandelaar, die begin juli op de Kop van de Vaart in Assen werd geplaatst om de aandacht te vestigen op de expositie van de Dode Zeerollen in het Drents Museum.

Zijn plaats in de C+B-historie komt voort uit het feit dat Frans van 1967 tot 1970 bij Harry Muskee in de boerderij te Grolloo woonde. Frans kan dus uit eerste hand over die tijd vertellen.

De webredactie sprak de Asser kunstenaar in zijn 'verscholen' atelier achter de Marktstraat, temidden van zijn talrijke schilderijen en zelf ontworpen meubels. Zijn herinneringen zijn boeiend, maar toch overheerst het gevoel dat Frans afstand bewaart en relativeert. Hij legt dat overigens ook uit: "Die tijd in Grolloo wordt nu vaak hevig geromantiseerd, maar stelde eigenlijk weinig voor, zeker in die laatste jaren. Natuurlijk kan ik veel meer vertellen, zeker over Harry, maar waarom zou ik dat doen? Als iemand een product wordt, krijg je er ook een mythe omheen. Er worden dingen bij verzonnen, zaken worden mooier of juist lelijker gemaakt. Ik zeg niet dat de beeldvorming rond Harry onjuist is. Maar hij is altijd onvolledig. Iedereen heeft zijn of haar eigen idee over de werkelijkheid. Wat is waar en wat niet? Laat daarom die mythe maar mooi de mythe blijven…
Datum toegevoegd: 07/09/2007 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart